Skip to content
26210 34449, 81191 | ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9.00- 15.00 | [email protected]

Αγρότες: Πως φορολογούνται τα εισοδηματά τους

Το εισόδημα που αποκτάται από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται με την κλίμακα που παραθέσαμε πιο πάνω . Επίσης οι κατ’ επάγγελμα αγρότες δικαιούνται το ποσό της μείωσης φόρου ανάλογα με τα εξαρτώμενα μέλη τους.

 

Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο (έσοδα μείον έξοδα ) ανεξάρτητα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων .

Οι μη υπόχρεοι σε έκδοση στοιχείων που έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις, προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.

 

Όσο αναφορά τις επιδοτήσεις , περιλαμβάνονται για τον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα οι άμεσες ενισχύσεις του Πυλώνα Ι της κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως  αυτές ορίζονται. Ενώ οι πράσινες και οι συνδεδεμένες  είναι αφορολόγητη έως το ποσό των 12.000 και δηλώνονται στον κωδικό 659 προκειμένου να καλυφθούν τεκμήρια.

Οι αγροτικές αποζημιώσεις, δεν φορολογούνται ανεξάρτητα από το ύψος τους

Οι αγροτικές επιδοτήσεις που αφορούν στα έτη 2016 και προηγούμενα φορολογούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα στο έτος που ανάγονται.

Δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από όσους λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκ του λόγου αυτού δεν ήταν δυνατή η υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης για το εισόδημα αυτό.

Οι δηλώσεις αυτές  υποβάλλονται χειρόγραφα μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους που εκδόθηκε η βεβαίωση και η καταβολή του φόρου γίνεται όπως και των λοιπών δηλώσεων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους

Θέλω να υποβάλλω την φορολογική μου δήλωση
Back To Top