Skip to content
26210 34449, 81191 | ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9.00- 15.00 | [email protected]

Αλέξιος Νταουλάρης: Ο χρόνος της Πανδημίας και η επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις

Αλέξιος Νταουλάρης | Εφημερίδα Πατρίς Δείτε το άρθρο στην σελ. 12

Πάνω από δώδεκα μήνες η πανδημία του Κορωνοϊού έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλαγές που δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Ας ελπίσουμε να τελειώσει η κατάσταση της πανδημίας και να επανέλθουμε στην κανονικότητά, η οποία σύμφωνα με μελέτες δεν θα είναι η ίδια.

Το 2020 ήταν μία χρονιά η οποία, έφερε πολύ μεγάλη μείωση της κατανάλωσης αλλά και της παραγωγής. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μείωση της κατανάλωσης στην Ευρωζώνη το Β τρίμηνο του 2020 ήταν η μεγαλύτερη μείωση από την έναρξη των δημοσιεύσεων του συγκεκριμένου δείκτη.

Κρίσιμο ζήτημα για τους επόμενους μήνες είναι η διασφάλιση της επανεκκίνησης των επιχειρήσεων, με προγράμματα όπως αυτά της επιδότησης τόκων δανείων της γέφυρας και άλλα που είναι στοχευμένα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο όπως εστίαση, τουρισμός, γυμναστήρια κ.α.

Η ύφεση την περσινή χρονιά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ήταν στο 8,2% και το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 4 με 5%, δηλαδή ανάκτηση του μισού, μόνο, από το χαμένο έδαφος του 2020. Η ανάπτυξη για το 2021 θα είναι οπισθοβαρής, με ισχυρούς ρυθμούς στο δεύτερο μισό της χρονιάς, αν όλα πάνε καλά με τον τουρισμό, αλλά με υφεσιακό υπόλειμμα τους μήνες που διανύουμε. Το μόνο που δεν θέλουμε να δούμε είναι βιώσιμες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο «αιφνίδιου θανάτου» επειδή θα βρεθούν ξαφνικά απέναντι στην ανάγκη πλήθους άμεσων πληρωμών.

Το βάρος για τη στήριξη και ανόρθωση των επιχειρήσεων το μοιράζονται κράτος και τράπεζες αλλά επίσης θα εξαρτηθεί και από την διαχείριση της ρευστότητας που θα κάνουν και οι ίδιες σε συνεργασία με τα λογιστήριά τους.

Το δημόσιο θα πρέπει να αποφασίσει πως θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αποπληρώσουν οφειλές σε αναστολή αλλά και τις νέες που τυχόν προκύψουν χωρίς να δημιουργηθεί ένα νέο βουνό οφειλών, το οποίο θα δημιουργήσει περεταίρω προβλήματα.

Οι τράπεζες έχουν την ευθύνη να στηρίξουν τους κατεξοχήν ενήμερους πελάτες τους που έπληξε η πανδημία, ώστε να μην δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, με όλες τις συνέπειες του παρελθόντος. Συνέπειες οι οποίες δυστυχώς για πολλές επιχειρήσεις του νομού μας δεν έχει δοθεί ακόμα λύση.

Οι επιχειρήσεις αφού μπορέσουν και εκμεταλλευτούν όλα τα εργαλεία – όπλα που υπάρχουν στο τραπέζι (όπως επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή πληρωμής οφειλών εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων, αναστολή πληρωμής επιταγών, ΤΕΠΙΧ, Δάνειο εγγυοδοτικό, μη επιστρεπτέες προκαταβολές, πρόγραμμα γέφυρα, επιδότηση τόκων, αναστολή πληρωμής δανείων κ.α.) θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές ως προς τις λειτουργικές δαπάνες, της διαχείρισης του cash flow αλλά και των σχεδιασμό των επενδύσεων. Επίσης ,δεν μπορούμε να προσπεράσουμε ότι η πανδημία επίσπευσε ακόμα περισσότερο την εξέλιξη της πληροφορικής, και την έκανε πιο αναγκαία από ποτέ.

Σε τέτοιες κρίσιμε καταστάσεις αλλά και γενικότερα με τις αναταραχές που υπάρχουν στο οικονομικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις χρειάζονται γρηγορότερη λήψη αποφάσεων, καλύτερη διαχείριση των επιχειρηματικών πόρων, των πελατών, των εφοδιαστικών αλυσίδων κ.λ.π. Στο πλαίσιο αυτό η αποτελεσματική διοίκηση των οργανισμών απαιτεί αποδοτικά πληροφοριακά συστήματα που είναι ικανά να συμβάλουν αποφασιστικά στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και να μπορούν να υποστηρίξουν σύγχρονες μεθόδους διοίκησης και επιχειρηματικές στρατηγικές, αλλά και ικανούς ανθρώπους οι οποίοι θα παίρνουν αυτά τα στοιχεία θα τα αναλύουν, έτσι ώστε να μπορεί να αποφασίζει ο κάθε επιχειρηματίας πως θα ενεργήσει.

Άρα τι χρειαζόμαστε; Έναν ιδανικό συνδυασμό ανθρώπων, μηχανών και λογισμικού. Το ποιος είναι αυτός ο ιδανικός συνδυασμός ανθρώπινου δυναμικού και πληροφοριακών συστημάτων διαφέρει από επιχείρηση σε επιχείρηση ανάλογα με το μέγεθος, τις δραστηριότητες, το είδος και την φιλοσοφία της επιχείρησης.

Το μείγμα είναι τέλειο όταν και οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα και τον νέο ρόλο των λογιστών συμβούλων, ως βασικό και αξιόπιστο εταίρο για την επεξεργασία στρατηγικών και τη λήψη αποφάσεων, σε μία εποχή όπου τα πάντα αλλάζουν.

 

Back To Top