Skip to content
26210 34449, 81191 | ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9.00- 15.00 | [email protected]

Έρχεται νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Τις επόμενες δέκα μέρες θα κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή για την επέκταση και τα κίνητρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικώς με τις υπέρογκες χρεώσεις των διατραπεζικών συναλλαγών, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως και στο συγκεκριμένο θέμα, θα υπάρξει καλύτερη ισορροπία όταν θα αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών με τις τράπεζες γι’ αυτό και εξήγησε εντός του επόμενου δεκαημέρου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα καθορίζονται τα κίνητρα για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

«Για μας αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς το πλαστικό χρήμα είναι ο βασικός τρόπος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή ενός τμήματος της φοροδιαφυγής. Αλλά νομίζω ότι θα έχει και αποτέλεσμα και θετικές επιπτώσεις στην άμβλυνση αυτού του θέματος που θίγεται» είπε ο κ. Τσακαλώτος προς τον ερωτώντα βουλευτή.

Ο κ. Κεγκέρογλου, ρώτησε εξάλλου τον υπουργό πότε θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα ο Κανονισμός για το πλαφόν στις συναλλαγές και εάν προτίθεται να θέσει πλαφόν στα διατραπεζικά εμβάσματα με τα οποία -όπως είπε χαρακτηριστικά- «σήμερα γίνεται κλοπή του χρήματος των καταναλωτών, της επιχείρησης και του πολίτη που θέλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του».

Ο Κανονισμός εφαρμόζεται, ενημέρωσε ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας πως αν εφαρμόζεται καλά θα είναι σε θέση να δώσει στοιχεία σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα, οπότε θα έχει υλοποιηθεί το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο ηλεκτρονικών χρεώσεων που θα ελέγχει αν εφαρμόζεται κανονικά και σωστά ο Κανονισμός στη χώρα μας.

Κόντρα με τον Νικήτα Κακλαμάνη για τον Κιμ Γκλεν

Σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γκλεν προσελήφθη ως σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών με σύμβαση η οποία υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι.

Ο κ. Τσακαλώτος αφού τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στους δημόσιους υπάλληλους, εξήγησε πως ταυτοχρόνως έχει ανάγκη εξειδικευμένων συμβούλων.

«Παρότι προσπαθούμε να κάνουμε οικονομίες και να μην αναθέτουμε έργα χωρίς λόγο, είναι αλήθεια ότι έχω αισθανθεί στη διαπραγμάτευση απέναντί μου ότι έχουμε ανθρώπους με περισσότερους συμβούλους και περισσότερα όπλα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως ενημέρωσε δε, το γραφείο του κ. Κιμ Γκλεν έχει τεράστια εμπειρία σε πάρα πολλά ζητήματα και αξιοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών και άλλα υπουργείο σε ζητήματα κεφαλαιαγορών, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κόκκινα δάνεια, διαπραγμάτευση για χρέος και διαπραγμάτευση για τα άλλα θέματα.

Η απάντησή του, ωστόσο δεν ικανοποίησε τον ερωτώντα βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος εξεμάνη λέγοντας πως θα αποχωρούσε από την αίθουσα αν δεν σεβόταν την Βουλή δεδομένου ότι «δεν εγκάλεσε τον υπουργό για αδιαφανή σύμπραξη για να δώσει τέτοια αόριστη απάντηση, του ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία και δεν παραχώρησε στη Βουλή όπως οφείλει».

Όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, μετά από οκτώ αναβολές σε μια ερώτηση που έχει καταθέσει από την θητεία του κ. Βαρουφάκη, σήμερα ο Ευ.Τσακαλώτος και πάλι δεν έδωσε στην Βουλή την σχετική σύμβαση και δεν δεσμεύτηκε ότι θα την καταθέσει ώστε να ενημερωθεί το Σώμα για το χρηματικό ποσό που εισπράττει το γραφείο του συμβούλου.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ζήτησε επίσης από τον υπουργό να επιβεβαιώσει ή όχι δημοσιεύματα σχετικά με την απαίτηση του συγκεκριμένου συμβούλου 375.000 ευρώ για τις υπηρεσίες του επί Γ.Βαρουφάκη κι αν του καταβλήθηκαν τα χρήματα και αν η αμοιβή του για την συμμετοχή του στην διαπραγμάτευση ορίζεται σε 800.000 ευρώ.

Στην δευτερολογία του ο αρμόδιος υπουργός, έκρινε ότι αδικείται από την κριτική του κ. Κακλαμάνη, αφού, όπως είπε, απάντησε για το είδος της σύμβασης και τις υπηρεσίες του συμβούλου.

«Δεν νομίζω ότι είναι κάτι τρομερό. Δεν είδα να υπάρχουν αυτές οι συμβάσεις για το PSI και για πόσους οίκους συμβούλων απασχολούσαν» και πρόσθεσε πως το 2014 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπήρξαν, για συμβούλους, δαπάνες 14,4 εκ. ευρώ ενώ από την σημερινή κυβέρνηση οι σχετικές δαπάνες είναι μόλις 1 εκ. ευρώ.

Η συζήτηση έληξε με τον κ. Κακλαμάνη να παρεμβαίνει από την θέση του λέγοντας πως με τέτοια απάντηση εκ νέου χωρίς στοιχεία, θα αποχωρήσει και τον κ. Τσακαλώτο να κάθεται στο έδρανό του, λέγοντας «λυπάμαι πολύ, απαντώ όπως μου μιλούν».

Πηγή: www.in.gr

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top