Skip to content
26210 34449, 81191 | ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9.00- 15.00 | [email protected]

Μνήμη RAM: Περισσότερα ΜHz-Πιο γρήγορος υπολογιστής.Μύθος η αλήθεια;

Πολλοί αναρωτιούνται αν τελικά τα ΜHz της μνήμης RAM είναι αυτά που παίζουν ρόλο στην ταχύτητα της μνήμης και κατ’επέκταση στην ταχύτητα του υπολογιστή. Προτού δώσουμε την απάντηση ας ξεκαθαρίσουμε καταρχάς μερικά πράγματα.

Τι εννοούμε λέγοντας ΜHz της μνήμης ;

Τα ΜHz στην μνήμη RAM σχετίζονται με το bandwidth δηλαδή πόσα δεδομένα μπορούν να μεταφερθούν από και προς τη μνήμη σε διάρκεια ενός δευτερολέπτου.Έτσι για να βρούμε το πόσο διαρκεί ένας κύκλος ρολογιού της μνήμης αρκεί να διαιρέσουμε το 1 με την πραγματική ταχύτητα της μνήμης.

Παράδειγμα

Έστω ότι έχουμε 2 μνήμες RAM συχνότητας 1600ΜHz με CAS latency 7 και 2100ΜHz με CAS latency 11. Πρώτα ας ξεκαθαρίσουμε ότι η πραγματική ταχύτητα της μνήμης είναι 800 ΜHz για την πρώτη και 1050 για την δεύτερη αντίστοιχα δηλαδή το μισό, απλώς αυτές οι μνήμες μπορούν να στέλνουν δύο φορές δεδομένα σε ένα κύκλο ρολογιού οπότε είναι σαν να αποκτούν διπλάσια ταχύτητα. Ξεκαθαρίζοντας αυτή τη μικρή λεπτομέρεια ας υπολογίσουμε τώρα πόσο κρατάει ένας κύκλος ρολογιού σε κάθε μνήμη. Όπως είπαμε παραπάνω διαιρούμε το 1 με την πραγματική ταχύτητα της μνήμης. Άρα 1/800ΜHz = 1,25 nanoseconds και 1/1050ΜΗz = 0,95 nanoseconds αντίστοιχα.

Πάμε τώρα να απαντήσουμε στη βασική απορία όλων που δεν είναι άλλη από το πια από τις δύο είναι πιο γρήγορη. Η απάντηση βρίσκεται στο CAS latency.

CAS (Column Address Strobe) latency

Εκφράζει τον χρόνο  που περνάει από τη στιγμή που ο επεξεργαστής δίνει εντολή στη μνήμη RAM ώστε να διαβάσει κάποια δεδομένα μέχρι και την στιγμή που αυτά τα δεδομένα θα παραδοθούν πίσω στα pins του επεξεργαστή.Αυτός ο χρόνος εκφράζεται σε κύκλους ρολογιού. Έτσι γίνεται εύκολα κατανοητό ότι όσο μικρότερος είναι αυτός ο χρόνος τόσο καλύτερα για την μνήμη μας. Οι πιο συνηθισμένες RAM της αγοράς έχουν CL 7 μέχρι και CL 16.

Επομένως για να βρει κανείς ποιος είναι ο χρόνος απόκρισης μια μνήμης RAM αρκεί να πολλαπλασιάσει το CAS latency (κύκλοι ρολογιού μέχρι την εξυπηρέτηση του επεξεργαστή) επί το πόσο κρατάει ένας κύκλος ρολογιού.Επομένως στο παραπάνω παράδειγμά μας έχουμε:

Χρόνος απόκρισης της 1ης μνήμης: 1,25 nanoseconds*7 κύκλους=8,75 nanoseconds

Χρόνος απόκρισης της 2ης μνήμης: 1,25*11 κύκλους=13,75 nanoseconds

Εδώ παρατηρούμε το παράδοξο ότι η πρώτη μνήμη χαμηλότερης συχνότητας είναι αρκετά πιο γρήγορη από την δεύτερη μεγαλύτερης συχνότητας. Πριν κλείσουμε ας αναφέρουμε έναν εύκολο τύπο μέσα από τον οποίο υπολογίζει κανείς την απόδοση μιας μνήμης χωρίς να κάνει τις παραπάνω πράξεις. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να διαιρέσει την συχνότητα της μνήμης RAM με το CAS latency ώστε να προκύψει ένας αριθμός που εκφράζει το δείκτη απόδοσης της μνήμης. Όσο μεγαλύτερος τόσο καλύτερη είναι η μνήμη μας.

Συμπέρασμα

Από μόνη της η συχνότητα χρονισμού της μνήμης RAM δεν παίζει κανένα ρόλο στην ταχύτητά της. Οφείλει λοιπόν κάποιος αναζητώντας την καλύτερη μνήμη RAM για το PC του και την πιο γρήγορη να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση συχνότητας μνήμης και CAS latency.

Back To Top