Skip to content
26210 34449, 81191 | ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9.00- 15.00 | [email protected]

Οδηγία με τους κανόνες δημοσιοποίησης οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων

Κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2013/34 με τους όρους δημοσιοποίησης οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών η Οδηγία 34/2013 αφορά τους κανόνες σύνταξης και όρους δημοσιοποίησης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσης και προσάρτημα) και των εκθέσεων διαχείρισης των επιχειρήσεων.

Ως προς τους κανόνες σύνταξης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων, η Οδηγία έχει ήδη ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με το νόμο 4308/2014. Εκκρεμούν οι κανόνες για τις εκθέσεις διαχείρισης, καθώς και οι όροι δημοσιοποίησης όλων των καταστάσεων.

* Η έκθεση διαχείρισης αφορά τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση μιας επιχείρησης. Υποχρέωση για σύνταξη έκθεσης διαχείρισης υπήρχε ήδη στο νόμο. Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει με το προωθούμενο σχέδιο είναι ότι:

o οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως περιουσιακά στοιχεία 350.000 ευρώ, τζίρο 700.000 ευρώ, 10 εργαζόμενους) απαλλάσσονται ως προς την υποχρέωση κατάρτισης της έκθεσης, εφόσον συμπεριλάβουν ορισμένες βασικές πληροφορίες στο προσάρτημα του ισολογισμού τους.

o οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος πρέπει επιπρόσθετα να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την επιχειρηματική πολιτική και τις δραστηριότητες της εταιρείας, και αποσκοπεί στην επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας, καταπολέμησης της διαφθοράς.

* Επιπρόσθετα οι μεγάλες εταιρείες υποχρεούνται να περιλάβουν στη δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης, στοιχεία για την πολυμορφία που εφαρμόζεται στα διοικητικά, διαχειριστικά και εποπτικά όργανα, όσον αφορά πτυχές όπως το φύλο, η ηλικία, το επαγγελματικό/εκπαιδευτικό ιστορικό των μελών. Επιπλέον, υπό το ισχύον καθεστώς η δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης ήταν υποχρεωτικό περιεχόμενο της έκθεσης διαχείρισης. Πλέον δίδεται η δυνατότητα να συντάσσεται σε χωριστό έγγραφο το οποίο αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

* Ως προς τους όρους δημοσιότητας, με την ενσωμάτωση της Οδηγίας καθίσταται υποχρεωτική η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ μόνο αφού εγκριθούν από ΓΣ (μέχρι τώρα υπήρχε υποχρέωση και 20 ημέρες πριν τη ΓΣ) και απαλλάσσονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις από την υποχρέωση δημοσίευσης της έκθεσης διαχείρισης και των αποτελεσμάτων χρήσης.

Σχετικά με τη δημοσίευση στις εφημερίδες, να σημειωθεί ότι με το ν. 4281/2014 (άρθρο 202, το οποίο τροποποιεί το άρθρο 232 του ν. 4072/2012) η υποχρέωση δημοσίευσης σε έντυπα (εφημερίδες) ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα, πλην του ΓΕΜΗ, κατέστη απολύτως προαιρετική.

Η δε έναρξη ισχύος της συγκεκριμένης διάταξης ήταν στις 31/12/2015, άρα βρίσκεται πλέον σε εφαρμογή. Με την ενσωμάτωση της Οδηγίας επέρχονται μόνο νομοτεχνικές βελτιώσεις (σαφήνεια) στο εν λόγω άρθρο.

Πηγή: www.in.gr

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top